Devre Arası Transferleri Hakkında

Uzun bir süredir yazamadım bloga.Derslerin yoğunluğu, sürekli sınavlar ayrıca takım ve yönetimdeki heyecan eksikliği 4 aydır uzak tuttu beni. Devre arası transfer dönemini kapattıktan sonra da yapılan ve yapılmayan hamleleri kendi çapımda değerlendirmek istedim.

Takımın ne gibi eksiklikleri vardı ilk yarı?

- Öncelikle çoğu kişinin kabul ettiği gibi hücumda yaratıcı oyuncu eksikliği barizdi. Takımın yıllardır taktiği aynıydı. Bazı maçlarda ufak çaplı değişiklikler olsa da bu takım 4-4-1-1 oynadı yıllardır.Forvet arkasında Alex gibi skor yükünün çoğunu üstlenen bir isim vardı. Hem asistleri hem de golleriyle rahatlatıcı bir isimdi o. Takımın hücumdaki tek varyasyonu "ver Alex'e o ne yapacağını bilir" idi yıllardır. Alex de bekleri oyuna nasıl ve ne zaman sokacağını çok iyi bilir hücumda çok seçenekli bir takım haline gelirdik.

-Ligin ilk yarısı itibariyle takımda hücum anlamında hiçbir organizasyon yoktu.Ne kanatları adam akıllı kullandık, ne defans arkasına adam kaçırdık, ne başka bişey ... Takım mücadele anlamında da çok gerilerde kaldı. Koşmayan Alex'in yerini yürümeyen Baroni aldı. Baroni belki topu istediği yere atabilecek kalitede biri belki iyi bir pasör ama o pasları atma süresi, topu ayağından çıkarma süresi yok mu yapabilecekleri hiç bir işe yaramıyor işte o zaman. Kontra atakların hepsinde takımı daha da yavaşlattı takımı. Gerçi iyi bir kontra atak yıllardır göremedik Fenerbahçe'de o yüzden buradan yüklenmek yanlış olur. Ama Alex'in futbol zekasıyla yaptıklarını Baroni'nin yapmasına imkan yok bu bir gerçek. Alex sahayı pilot kameradan izler gibi görüyorken Baroni önündeki adamı bile görmüyor. Bu sene gitmediğim deplasman kalmadı bu adamı tribünlerden özellikle izlemek daha bir başka emin olun.

- 1. eksik bir 10 numara dedikten sonra 2. eksik bence stoperdi. Sene başında yaptığımız bir hata pahalıya mal oldu bize. Defansta 1 Türk oynatmayı planlıyorsak diğer yabancı oyuncu olarak Yobo'yu tercih etmek bence yanlıştı. Egemen ve Bekir iyi stoperler. Sert, ikili mücadeleden kaçmayan, hava toplarında da etkili birbirine benzer iki isim. Bekir büyük maçları kaldıramayan her an patlayabilecek bir bomba, Egemen desen sadece pozisyon içinde var olan bir adam topsuz kısımlarda ne kadar adam kaçırdığını verdiği boşlukları gördük. Ve bu stoperlerin arkasını toplayan defans anlayışı ve oyun konsantrasyonu yüksek bir stoper lazımken gün geçtikçe daha da formsuz ve sadece ben anlayışı olan Yobo ile hiçbir ikili uyum sağlanamadı ve kolay gol yiyen ve zor gol atan bir takım olduk.

-Bunların dışında kenarda ruhsuz bir teknik direktör ve onun tekrar tekrar yaptığı hatalar, defans dörtlüsünün aşırı formsuz olması ( özellikle stoperlerin ) , beklerin hücumda katkısının neredeyse sıfır olması , orta sahada Meireles'in bir türlü form tutmaması , her maç değişen kanat oyuncuları ve onların etkisizliği .....hepsi birleşince takım artık sadece Sow'un ayağına bakar oldu. O süpriz kendi kendine bişeyler üretirse puanı kurtarır bir hal aldık.

- Yedek forvet ve yedek sol bek de kadro genişliği açısından eksikliklerimizdendi.


Yapılan hamleler ?

Emre Belözoğlu ; Fenerbahçe taraftarlarının vazgeçilmezi, takımın ruhu, Alex sonrası kaptanı... Çok şey yazılır Emre için benim gördüğüm en yetenekli Türk oyuncudur kendisi. Kendine güveni azalmış, sahada ne yaptığını bilmeyen, loser bir takım haline gelmek üzere olan Fenerbahçe'nin sorumluluk alacak takıma güven verecek ruh transferidir o .Gönderilmesi büyük hataydı zaten ama şu an geri getirilmesi de çok doğru bir hamle.Sahadaki dizilişler nasıl olur Emre nerede oynar bilemem. Emre-Meireles ikilisinin önüne Baroni'yi yine koyabilir Aykut Hoca ya da Emre den 10 numara yaratmak isteyebilir. Bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz şimdiden değerlendirmek yanlış olur.

Pierre Webo ; Tecrübeli forvet, yıkıcı bir adam kolay pes etmez sahada. Kadroda yedek forvet yoktu. -Semih'in futbolu bıraktığını düşünerek- Bienvenu de gidince Sow'un arkasında kalabilecek ve takıma bişeyler katabilecek bir isimdi. Bence bonservis bedeli 3 milyon € dışında kafamda hiç soru işareti olmayan transfer.

Reto Ziegler ; En gereksiz hamleydi.Takıma sol bek alternatifi alınacaksa -ki Özgür'ün de gönderilmesi yine bir facia - Hasan Ali'nin stil olarak aynısı Ziegler'i almak çok saçmaydı. Ne hücum katkısı ne defansif anlayışı bence yeterli olmayan biri üstelik bir de yabancı. Dünyada Ziegler'den iyi olabilecek bir çok sol bek vardır eminim. Santos çok çok daha yararlı olurdu hem sol açık hem de sol bek alternatifi açısından. Ziegler'i beğenmiyorum umarım yanıltır beni .

Ve Yönetim ; Transferler kampa yetişecek dediler son günü anca bitirdiler. Belhanda için 1 ay peşinde koştular olmadı ama alternatifi de yokmuş. Emre'yi alarak biraz taraftarı dindirmek istediler -Emre hamlesinin onların gözünde başka hiç bir anlamı olduğuna inanmıyorum.-  asıl ihtiyaçları unutturdular. Yıllardır aynılar, taraftarın tepkisini günlük erteleyelim sonrasında hallederiz modundalar. Süreleri doldu artık zarar vermeye başladılar. Taraftarı karşısına değil yanına alarak bu takım toparlanır ama taraftarı yanlarına parayla değil mücadele ile alacaklarının farkında değiller. Ne yönetim ne teknik heyet taraftardaki mücadelenin onda birini vermiyorlar inanmıyorum artık.

Bu transfer döneminde tozları halının altına süpürdük şimdilik fena gözükmeyen ama asıl ihtiyaçları görmezden gelerek geçirdik. Ne diyelim Fenerbahçe için en hayırlısı ne ise o olsun...


0 yorum:

Yorum Gönder