Hasan Ali Kaldırım !

Hasan Ali Kaldırım dün Fenerbahçe'miz ile 5 yıllık sözleşme imzladı.Geldi gelecek falan derken sonunda bitti bu transfer.Ben de kısa bir Hasan Ali değerlendirmesi yapayım dedim.

Son dönemlerde çok iyi, mükemmel diyebileceğimiz Türk sol bek ben tanımıyorum açıkcası.Uzun yıllardır ülkede sol bek sıkıntısı var.Yerli sol bek sıkıntısı bu kadar yaşanırken Hasan Ali gibi milli takım seviyesine çıkmış, Kayserispor gibi ligin pozitif futbol oynamaya çalışan bir takımının en istikrarlı futbolcularından birini transfer etmek yanlış olmazdı heralde ki ilerde düşecek yabancı sayısını da katarsak yerinde bir transfer bile diyebiliriz.

Son 5 sezonda ki sol beklerimiz ; Roberto Carlos-Andre Santos-Reto Ziegler  ....  Hasan Ali, Ümit Özat'tan sonraki ilk yerli sol bekimiz olacak uzun bir aradan sonra ( Caner ve Özgür'ü sol bek olarak düşünmüyorum ).Hasan Ali'yi bir Carlos veya Santos ile kıyaslamak hiç adil olmaz böyle bir kıyaslamaya gerek bile yok.Hasan Ali-Ziegler kıyaslaması yapmak lazım ;

  Hasan Ali Kayserispor ile geçen sezon 33 süper lig maçına çıktı ve bu maçların 12 tanesinde galibiyet görebildi.5 tane de beraberlik yaşadı.Bu 33 maçta hiç golü yok ve sadece 3 tane asisti var.

  Reto Ziegler geçen sezon bizim takımda 38 süper lig maçına çıktı ve 22 galibiyet 9 beraberlik yaşadı.Ziegler bu 38 maçta 1 gol 6 asistle oynadı.

Takımların kalitelerinde ki farkları düşünürsek maç kazanma oranları, attıkları gol ve yaptıkları asistlerin pek anlam oluşturduğunu düşünmüyorum.Fenerbahçe gibi bir takımda maç kazanmak, Sow gibi Stoch gibi Alex gibi isimlere asist yapmak çok da zor olmasa gerek.Anlatmak istediğim istatistiklerle bu iki oyuncu kıyaslanmamalı.Ben epeydir izlediğim 2 futbolcuyu sahadaki yaptıkları ile kıyaslamak istiyorum.

Hasan Ali Kaldırım;     + Çok İstikrarlı               - Kısıtlı Hücüm Anlayışı
                              + Mücadeleci                  - Topu İyi Kullanamaması
                              + Riske Girmeyen           - Kolay Çalım Yiyebiliyor
                              + Kademeleri İyi             - Hava Topları
                              + Yerli Olması                - Tecrübe Eksikliği
                              + Yaşı Genç                   - Maliyeti
                              + Kendini Geliştirmeye Müsait  - Pozisyon Bilgisi

Reto Ziegler ;        + Çok İyi Takım Oyuncusu             - Kısıtlı Hücüm Anlayışı
                         + Çok İstikrarlı                            - Top Kaybı Fazla
                         + Hamleleri                               - Basit Hatalar
                         + Mücadeleci                            - Pozisyon Bilgisi
                         + Karakter                              
                         + Tecrübe


Bence Hasan Ali'nin Ziegler'den çok büyük bir eksikliği yok.Ziegler'den daha iyisi alınacaksa tabiiki yabancı sol bekten yanayım.Ancak Ziegler gelip o kontenjanı dolduracaksa Hasan Ali de o bölgede hiç sırıtmaz.

Son olarak bence koca bir sezon için sadece Hasan Ali de olmaz sadece Ziegler de.İkisini de kötülemek değil bu gönlüm ikisinden de çok daha iyi, takımda fark yaratacak bir sol bek isterdi.Ancak Hasan Ali'yi aldık artık ve yanında Ziegler'in de alınmasını isterim.Üst düzey bir sol beke bütçe ayırmazlar bundan sonra bari Ziegler gibi karakterli yıl boyunca belirli seviyede oynayan karakterli bir adamı 1 sene daha takımda tutalım.Hasan Ali transferi ya tutmazsa diye bile alınabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder